Sunday, January 11, 2009

.::Kerjaya Pilihan Saya::.

Apakah kerjaya pilihan anda?

Apakah ruang lingkup tugasnya?

Apakah kemahiran yang diperlukan?
- kemahiran am
- kemahiran khusus

Bagaimanakah persediaan anda sekarang untuk menjawat/menyandang kerjaya tersebut pada masa hadapan?

Apakah manfaatnya?
- gaji
- kepuasan diri
- nyatakan beberapa ganjaran yang kamu ketahui

Apakah sumbangan kerjaya pilihan dalam pembangunan negara dan bangsa?Kerjaya. Apakah sebenarnya maksud perkataan ‘kerjaya’ itu? Ada yg mempunyai pendapat bahawa kerjaya itu adalah perjalanan atau kemajuan seseorang dalam sesuatu lapangan kehidupan. Ramai pula yang bertanggapan bahawa kerjaya adalah profession atau pekerjaan yang dipilih sebagai cara mencari nafkah. Maksud yang kedua ini adalah yang paling lazim yang kita dengar kerana ramai yang bekerja untuk mendapatkan nafkah untuk menampung kos kehidupan mereka yang tinggi. Terutama sekali bagi mereka yang sudah berumahtangga dan mempunyai anak-anak yang masih bersekolah. Tentunya, mereka mahukan hidup yang selesa, mahukan makan yang secukupnya dan bagi ibu bapa pula mereka pasti mahu anak-anak mereka ke sekolah dan mempunyai kerjaya tetap yang bergaji besar apabila dewasa kelak. Namun begitu, setiap individu mempunyai persepsi yang berlainan. Pemilihan kerjaya itu juga terpulang kepada setiap individu itu sendiri kerana ia bergantung kepada minat mereka.

Kerjaya pilihan saya adalah untuk menjadi seorang doktor. Sebenarnye dari sejak kecil lagi saya bercita-cita ntuk menjadi seorang guru.Walau bagaimanapun, cita-cita seseorang itu oleh berubah-ubah dan pada masa sekarang kerjaya pilihan saya adalah untuk menjadi seorang doktor.

Menurut kamus dewan, doktor ialah orang yang berkelayakan (bertauliah) mengamalkan perubatan. Seseorang itu memerlukan kerja keras dan usaha yang gigih untuk beberapa tahun lamanya untuk berjaya menjadi seorang doktor. Semua persiapan harus bermula daripada sekarang. Saya juga perlu memantapkan asas- asas mata pelajaran seperti Biologi, Kimia, Fizik, bahasa Inggeris dan juga Matematik. Buat masa sekarang, saya harus mempersiapkan diri untuk menghadapi peperiksaan peringkat ‘O’ pada tahun ini. Perlu bagi saya untuk menguasai dan memahami mata pelajaran yang bekenaan untuk membantu saya mencapai kerjaya pilihan saya. Amatlah penting bagi saya juga untuk mendapatkan gred yang memuaskan bagi kesemua mata pelajaranku. Ini adalah kerana ada ramai yang bercita-cita untuk menjadi seorang doktor. Oleh kerana itu, ia menjadi seperti suatu perlumbaan untuk berjaya kerana hanya yang terbaik sahaja yang layak untuk menjadi seorang doktor.

Di sekolah perubatan dan universiti, mereka yang ingin menjadi doktor harus menghadiri pelbagai kursus-kursus Sains. Banyak masa yng akan diluangkan di dalam kelas dan juga kelas kuliah. Mereka juga akan diberi peluang untuk untuk bekerjasama dengan pihak hospital, di mana mereka akan bekerja dengan dokto-doktor yang bertauliah dan juga pesakit. Semua ini akan dilakukan di bawah bimbingan dan penyeliaan doktor-doktor yang berpengalaman.

Sebelum menjadi seorang doktor, saya harus fasih berbual dalam pelbagai bahasa yang lazim digunakan di Singapura seperti Bahasa Inggeris, Bahasa Mandarin dan juga Bahasa Melayu. Saya juga harus bijak berbual dengan pesakit di semua peringkat umur, baik yang kanak-kanak, orang dewasa mahupun warga emas. Saya juga perlu membiasakan diri dengan istilah-istilah perubatan yang sering digunakan. Sebagai seorang doktor kelak, saya akan merawat pesakit-pesakit dengan sebaik, secepat dan juga sedaya mungkin. Saya juga boleh menasihatkan mereka tentang cara pemakanan yang betul dan senaman. Jika tercapai cita-cita saya suatu hari nanti, saya ingin cuba mencari penawar bagi segala macam penyakit.

Ada dua jalan yang boleh saya pilih kelak iaitu pertama, menjadi seorang doktor perubatan yang pakar dalam mengubati pelbagai penyakit dan kecederaan dan kedua, doktor dalam bidang osteopathy. Doktor osteopathic adalah doktor yang pakar tentang otot dan tulang.

Seorang doktor itu haruslah bersedia untuk mengorbankan masanya kerana kebanyakkan doktor harus bekerja waktu yang panjang dan tidak menentu. Doktor-doktor seringkali harus bergegas ke hospital apabila timbulnya kes-kes kecemasan.

Manfaat yang dapat saya peroleh daripada kerjaya sebagai seorang doktor ini, boleh dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu dari segi gaji dan juga kepuasan diri. Gaji yang diperoleh oleh seorang doktor itu amatlah tinggi tetapi ia juga bergantung kepada pengalamannya, berapa jam mereka bekerja dan sebagainya. Selalunya, doktor-doktor pakar akan mendapat gaji yang lebih besar jika dibandingkan dengan doktor-doktor umum. Saya juga akan memperoleh kepuasan diri setelah dapat merawat dan memulihkan pesakit.

Sebagai seorang doktor nanti, saya ingin menyumbang kepada bangsa dan negara Singapura. Saya ingin membantu memulihkan orang daripada penyakit yang mereka alami dan bersedia membantu Singapura di saat-saat yang memerlukan dan kecemasan seperti semasa wabak SARS beberapa tahun yang lalu.

Siti Aisyah Bte Sahrol
4L1

ais_blue@hotmail.com

No comments: